Akcí Dýňobraní 2022 jsme si ukončili pěstební sezónu. Úroda ve srovnání s loňským ročníkem už byla mnohem větší. Novinkou nám byl společný rajčatový záhon, bramborové pole, bylinkový záhon, dýňoviště i nově vysazené ovocné keře.
Dýní se urodila spousta a byly skutečně veliké, takže jen mohli sklízet jen statní mládenci. Pár dní před dýňobraním hodně pršelo a do dýní se dala plíseň a hniloba, takže jsme museli sklízet rychle a navíc jsme o část úrody přišli. Něco jsme ale zachránili, takže bylo z čeho dobroty připravit.
ten den bylo vážně chladno, takže nás mile překvapilo, že přišlo i dost lidí se na zahradu podívat naše jídla ochutnat. Vyplatilo se, že mnoho jídel bylo teplých, a že byl i čas a svařené víno:-). Na základě velkého ohlasu zahradníci sdíleli své recepty na FB zahrady a dva z receptů rádi vkládáme i sem:
SLANÝ MŘÍŽKOVÝ KOLÁČ S DÝNÍ A NIVOU OD OLGY (na fotce)
Těsto: listové (může být i křehké).
Náplň: na kostičky nakrájenou dýni, cibuli, sůl a bílý pepř.
Postup: podusit v kastrůlku 5-10 minut; vmíchat lžíci másla; nechat zchladnout; poté vmíchat nastrouhanou nivu, zakysanou smetanu, 2 celá vajíčka, nakrájenou šunku (nemusí); nalít na těsto; posypat mandlemi; udělat ze zbytků těsta mřížku; tu potřít vajíčkem.
Péct: na 175-180 stup. cca 40 min., podle toho jak trouba peče.
DÝŇOVO JABLEČNÝ ŠTRŮDL OD RENČI
Těsto: osvědčené těsto na závin.
Náplň: dýně (muškátová nebo ananasová - oranžový goliáš) + jablka v poměru cca 50/50 nahrubo nastrouhat; přidat citronovou kůru a šťávu, skořici, mletý hřebíček, mletý zázvor a cukr dle chuti.
Postup: těsto rozválet na plát; naplnit a péct (150 -180 st. cca 40 min, dle typu těsta a trouby).